Nefertiti

04.02.2009 17:35

 

Nefertiti

Nefertiti je určitě jedna z nejznámějších královen starověkého Egypta spolu s Kleopatrou. Nefertiti byla jedna z nejmocnějších a nejkrásnějších žen ve starověkém Egyptě. Žila v Amarnském období (přibližně 1381- 1344 př.n.l.), což je druhá polovina 18. dynastie. Hlavním představitelem tohoto období byl její budoucí manžel Amenhotep IV. neboli Achnaton.

Nefertiti- Káhira

Amenhotep IV. byl syn Amenhotepa III. a královny Teje. Amenhotep se celým jménem jmenoval Nefercheprure Vaenre Amenhotep, ale později si sám nechal říkat Achnaton a zavedl nové náboženství. Amenhotep IV. měl mnoho sourozenců (celkem jich měl 5). Nejznámější je asi jeho jediný bratr Thutmose, který zemřel ve velmi předčasném věku. Achnaton se narodil a poté i žil v Thébách v královském paláci Malqata, ale na veřejnosti se moc neoběvoval. Egyptologové tvrdí, že za to mohla buď jeho fyzická nebo duševní choroba, která se u něj ukázala už v ranném věku. Achnatonův otec po čase umírá a jelikož jeho nejstarší syn Thutmose zemřel brzy, trůnu se musí ujmout mladý Achnaton, který se vyhnul tradicím a v Karnaku se nechává korunovat na krále Horního a Dolního Egypta.

Kdy se Nefertiti vdala za Achnatona není dodnes známo.

Brzy po své korunovaci v Thébách dává Achnaton příkaz, aby se nechal vystavět chrám, který bude zasvěcen novému bohu- Atonovi (uctívání slunečního kotouče). V tomto chrámu se Achnaton nechává zvěčnit na monumentálních sochách (dnes v muzeu v Káhiře). V pátém roce své vlády se Achnaton vydává na sever a zákládá nové hlavní město Achet- Aton. V Achet- Atonu nechává Achnaton postavit bohu Atonovi 2 chrámy- velký a malý chrám. Nefertiti pak nechává postavit Sluneční kapli a další 2 chrámy. Potom nechává postavit královský palác a jeden palác pro královnu Nefertiti. Na východě Achet- Atonu nechává Achnaton vybudovat 2 hrobky- jednu pro sebe a druhou pro Nefertiti.

Achnatonův otec Amenhotep III. navázal na tradici Staré říše, kdy panovník byl spojován s bohem slunce- Re. Achnaton během své vlády pak tuto snahu stupňuje a na místo boha Re dosazuje Atona jako nejvyššího boha Egypta. Kněží i lid nesou tuto radikální změnu se značnou nelibostí. Egyptský lid měl rád své tradiční bohy, kteří chránili jejich příbytky. Na místo sošek těchto bohů niní lidé museli mít na svém oltáři sošky královské rodiny a k nim se museli modlit při uctívání boha Atona. Královská rodina tedy na sebe převzala jistou úlohu tradičních bohů. Nefertiti převzala úlohu Isis, Hathor a mnoha jiných, zatímco královské dcery na sebe vzaly úlohu kněžek, které obveselují boha (Achnatona) svým tancem a zpěvem.

Nefertitino jméno se překládá jako "Krásná žena přichází". Její nejznámější podobiznou je vápencová busta, která se nyní nachází v egyptském muzeu v Berlíně.

Busta Nefertiti

V roce 1935 egyptská král Fuád požádal o její navrácení, ale bylo mu sděleno, že německý kancléř Adolf Hitler si jí velmi oblíbil, a tak jim nemůže být vrácena.

V době svého manželství s Achnatonem byla Nefertiti velmi mladá, ale i přes svůj věk byla průbojná, odvážná a hlavně vzdělaná. Podle jedny z mnoha hypotéz byla Nefertiti dcerou Ti a Ai. V tom případě byl její otec nejvyšším úředníkem u královského dvora. Tato hypotéza je jedna z nejpravděpodobnějších, protože na jedné stéle stojí, že Nefertiti nebyla královského původu, jak bylo u manželek faraonů v té době obvyklé a také nepoužívala titul "Dcera faraona", což svědčí o pravdivosti této hypotézy.

Nefertiti už v mládí vzbuzovala pozornost svou krásou a svým chováním. Když se provdala za 14-ti letého Amenhotepa IV., tak jí bylo 15 let. V prvním roce své vlády Nefertiti nosila paruku a modrou korunu, zdobila se peřím a vším, co bylo typické pro kult bohyně Hathor. Více jak 10 let byla nejvlivnější ženou v Egyptě a významě se podílela na společenských událostech a různých změnách, což nebylo v té době obvyklé. Nefertiti měla 6 dcer a ze dvou z nich se později staly královny.

Jejich dcera Anchesen-Amon byla ve svých 14-ti letech prodána za faraona Tutanchamóna (původně Tutanchaton).

Okolo roku 1336 př.n.l. Nefertiti náhle zmizela- bylo jí něco okolo 30-ti let. Říkalo se, že Nefertiti byla vyloučena z královské rodiny za to, že Achnatonovi neporodila syna. Možná, že se ale o ní historie zmiňuje jiným způsobem, možná začala sama vládnout.

Achnaton měl s jednou ze svých vedlejších manželek syna Tutanchamóna. Ale u konci své vlády Achnaton označil jako svého nástupce Semench-ka-re, ale proč tomu tak udělal se dodnes neví. Možná, že Semench-ka-re byl jeho bratr, nebo jiný člen královské rodiny. A zajímavé je i to, že Semench-ka-re měl s Nefertiti stejné jméno a to Neferneferuaton a tak je docela možné, že Nefertiti Achnatona přežila a nastopila na jeho místo coby královna Horního a Dolního Egypta. Ovšem je to jen hypotéza.

V Údolí králů byla nalezena mumie, která podle britských egyptoloogů by mohla být mumií královny Nefertiti. Achnaton a Nefertiti


 

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Památky

V této rubrice nejsou žádné články.